
Jadłospis
9.06.2025 - 13.06.2025
Poniedziałek

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku. Chleb pszenny z żółtym serem, sałatą, rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: banan
Obiad
Zupa pomidorowa. Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka. Kompot z truskawek
Alergeny: 7, 9
Podwieczorek
Parówka drobiowa na gorąco, bułka wrocławska z masłem, pomidor. Kawa zbożowa na mleku.
Alergeny: 1, 7
Wtorek

Śniadanie
Kakao. Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb kukurydziany z masłem, pomidor. Herbata z cytryną
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: jabłko
Obiad
Zupa szpinakowa. Spaghetti bolońskie brzoskwinia. Kompot z porzeczek.
Alergeny: 7, 9
Podwieczorek
Koktajl malinowy z maślanki, grahamka z masłem. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
Środa

Śniadanie
Granola owocowa na mleku. Chleb żytni szynką wiejską, roszponką i papryką kolorową. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: kalarepka
Obiad
Barszcz ukraiński. Naleśniki z serem i musem truskawkowym, cząstka jabłka. Kompot ze śliwek.
Alergeny: 4, 7, 9
Podwieczorek
Pasta z tuńczyka, bułka wrocławska z masłem, pomidor. Herbata z cytryną
Alergeny: 1, 4, 7
Czwartek

Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku. Chleb pszenny z pasztetem drobiowym, sałatą i ogórkiem małosolnym. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: gruszka
Obiad
Zupa krem z soczewicy. Pulpety drobiowe w warzywach z kaszą pęczak, fasolka szparagowa. Kompot z truskawek.
Alergeny: 4, 7, 9
Podwieczorek
Smoothie truskawkowo-bananowe, chrupki kukurydziane. Herbata owocowa.
Alergeny: 1, 7
Piątek

Śniadanie
Ryż na mleku. Chleb razowy twarożkiem i rzodkiewką. Kiełki lucerny. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: marchewka
Obiad
Żurek. Kotlet rybny z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej. Kompot wieloowocowy.
Alergeny: 4, 9
Podwieczorek
Ciasto drożdżowe z kruszonką, pomarańcze Kakao.
Alergeny: 1, 7
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie
Informacje o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.