Jadłospis

9.06.2025 - 13.06.2025

Poniedziałek

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku. Chleb pszenny z żółtym serem, sałatą, rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: banan

Obiad

Zupa pomidorowa. Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka. Kompot z truskawek

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Parówka drobiowa na gorąco, bułka wrocławska z masłem, pomidor. Kawa zbożowa na mleku.

Alergeny: 1, 7

Wtorek

Śniadanie

Kakao. Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb kukurydziany z masłem, pomidor. Herbata z cytryną

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: jabłko

Obiad

Zupa szpinakowa. Spaghetti bolońskie brzoskwinia. Kompot z porzeczek.

Alergeny:  7, 9

Podwieczorek

Koktajl malinowy z maślanki, grahamka z masłem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

Środa

Śniadanie

Granola owocowa na mleku. Chleb żytni szynką wiejską, roszponką i papryką kolorową. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: kalarepka

Obiad

Barszcz ukraiński. Naleśniki z serem i musem truskawkowym, cząstka jabłka. Kompot ze śliwek.

Alergeny:  4, 7, 9

Podwieczorek

Pasta z tuńczyka, bułka wrocławska z masłem, pomidor. Herbata z cytryną

Alergeny: 1, 4, 7

Czwartek

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku. Chleb pszenny z pasztetem drobiowym, sałatą i ogórkiem małosolnym. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: gruszka

Obiad

Zupa krem z soczewicy. Pulpety drobiowe w warzywach z kaszą pęczak, fasolka szparagowa. Kompot z truskawek.

Alergeny: 4, 7, 9

Podwieczorek

Smoothie truskawkowo-bananowe, chrupki kukurydziane. Herbata owocowa.

Alergeny: 1, 7

Piątek

Śniadanie

Ryż na mleku. Chleb razowy twarożkiem i rzodkiewką. Kiełki lucerny. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: marchewka

Obiad

Żurek. Kotlet rybny z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej. Kompot wieloowocowy.

Alergeny: 4, 9

Podwieczorek

Ciasto drożdżowe z kruszonką, pomarańcze Kakao.

Alergeny: 1, 7

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.